Stal Finesse is een paardenfokkerij, sport- en pensionstal van de Familie Huis in ’t Veld te Lettele (Overijssel). We beschikken over een rijhal en 25 pensionstallen, stallen voor fokmerries en opfokstallen.

Er is een buitenrijbaan, een longeercirkel, een paddock en een overdekte stapmolen.

Naast de pensionstalling houden wij ons bezig met het fokken van springpaarden met goede bloedlijnen. Jaarlijks worden er een aantal veulens geboren waarvan er enkele op de veulenveiling worden verkocht en enkele worden door ons zelf opgefokt om aan te houden als fokmerrie of sportpaard.

Hoe Stal Finesse aan haar naam komt

Stal Finesse dankt haar naam aan onze fantastische merrie Finesse (v. Voltaire x Gag XX x Gondelier). Het paard kwam uit op de Olympische Spelen in Atlanta (1996). Ze was vanaf haar tweede levensjaar en later in gezamenlijk eigendom met Stal Hendrix, tot de dag waarop ze stierf in ons bezit.

Bij ons heeft ze 2 hengstveulens gekregen:
* Ivanhoe (v. Mythens ISP 1.50 niveau)
* Kigali (v. Wolfgang)
– Nederlands kampioen 5- en 6-jarigen onder Albert Zoer
– Wereldkampioen 5-jarigen onder Nathalie van de Meij
– Goedgekeurd bij het KWPN en Selle Francais
– Later omgeschoold tot Grand Prix paard dressuur onder Coby van Baalen,
Marlies van Baalen en Marrigje van Baalen.

Het begin van de sportcarrière van Finesse

Nadat Finesse twee veulens kreeg, werd ze vakkundig opgeleid door Harold Haarman voor de springsport. Ze doorliep alle klassen van de landelijke ruitersport tot ze in 1995 meer dan 50 winstpunten had in het ZZ springen.

Enkele opmerkelijke prestaties:

  • 2e in de finale ZZ om de Twentecup tijdens het CSI Twente 1994
  • Puissance winnaar 1994 en 1995 over een muur van 2.15 m. tijdens Indoor Wierden
  • 2e in het ZZ tijdens de Overijsselse kampioenschappen Outdoor 1994 en Indoor 1995

Tijdens Indoor Wierden 1995 kwam er contact met Emile en Paul Hendrix. Emile wilde de merrie wel verder opleiden en uitbrengen tot het hoogste niveau. Wij zouden de merrie dan terugkrijgen na haar sportcarrière voor de fokkerij. In de week na Indoor Wierden verhuisde de merrie naar Baarlo.

Door het vakmanschap van Emile en het goede management bij Stal Hendrix veranderde Finesse snel van een landelijk ZZ paard in een internationaal Grand Prix paard, wat o.a. leidde tot een nominatie voor het KWPN paard van het jaar tijdens Indoor Brabant. In april 1996 was de eerste Grand Prix zege een feit tijdens Indoor Aachen.

Tijdens het outdoorseizoen ontwikkelde de combinatie zich dermate goed, dat ze opgenomen werd in het team dat Nederland vertegenwoordigde op de Olympische Spelen van Atlanta. Resultaat: het team werd 6e en individueel eindigde ze op de 30e plaats.
Ze heeft 7 jaar lang op internationaal niveau goed gepresteerd.

Hoogtepunten sportcarrière Finesse:

  • Grand Prix overwinningen in Leeuwarden, Wiesbaden, Zuidlaren, Geneve, San Patriano en Geesteren
  • Plaatsingen in Volvo Wereldbeker kwalificatie’s
  • Teamzilver en individueel 8e op het EK te Mannheim in 1997
  • KWPN paard van het jaar 1997

In 2002 besloten we samen met de familie Hendrix dat er een eind aan de sportcarrière van Finesse moest komen zodat ze nog enkele jaren rustig in de wei kon genieten met eventueel een veulen aan haar zijde. Maar helaas werd ze op haar één na laatste concours ziek (koliek) en bleek een operatie noodzakelijk. De week daarna herstelde ze niet voldoende, waardoor een tweede operatie nodig was.

Het team dierenartsen die deze operatie uitvoerde, concludeerde dat de kans op herstel nihil was waardoor besloten is de merrie in te laten slapen. Hiermee kwam een onverwacht einde aan het leven van onze merrie Finesse.